Porcul Bazna este o rasă de porc Românească, apărută la sfârșitul secolului XIX.
Rasa este foarte valoroasă datorită adaptabilității sale deosebite la factorii climaterici. Carnea porcului de Bazna are calități similare cu cea de Mangaliță și este prețuită de consumatori pentru gustul deosebit și pentru că este foarte sănătoasă, fiind lipsită de toxine și colesterol la nivel scăzut.
Rasa porcului de Bazna rămâne populară, în principal, în Transilvania, fiind lipsită de o promovare. Totuși, această rasă are caracteristici speciale care merită împărtășită către toți cei care apreciază carnea de calitate și pun preț pe sănătate.
Istoria rasei începe în satul Bazna, care îi poartă numele. La sfârșitul secolului XIX, se planifica inițierea unei ferme, idee pornită de la un grup de muncitori din Anglia care au luat parte la construcția căii ferate și au adus cu ei doi porci de rasa Berkshire. Scroafa a murit pe drum, iar englezii au decis să încrucișeze vierul cu o femelă din rasa Mangalița. Progenitura obținută avea exteriorul specific cu dunga albă în jurul toracelui și un gust al cărnii deosebit. Astfel a apătur o rasă nouă, rasa Bazna.